Ett av Norges största partier vill lösa problemet med rasism mot samer

Fremskrittspartiet (Frp), eller på svenska Framstegspartiet, är, med sina 22,1% av rösterna, Norges näst största parti. Nu har partiet kommit på hur man löser frågan om rasism mot samerna!


Just nu pågår en intensiv debatt i nordnorska tidningar om konflikten mellan renskötande samer och bönder. Polismyndigheten har varnat om att konflikten kan leda till ökad rasism mot hela det samiska folket. Den norska ministern med ansvar för samefrågor åkte upp till Nordnorge för möten med höga ämbetsmän för att lösa konflikten.

Men Norges näst största parti har sin egen lösning – lägg ner rennäringen och konflikterna försvinner. Partiets förslag går ut på att ersätta renskötare med 2 miljarder kronor för att avveckla sin rennäring.

I går, torsdagen den 11:e mars 2010, uttalade sig Framskrittspartiet i NRK Sámiradio att alla renar bör nedslaktas. Läs mer om inslaget i NRK Sámiradio här.

Partiets talesman i lantbruksfrågor Torgeir Trældal har i norska Stortinget (norska riksdagen) ställt frågor till hur regeringen kommer att lösa konflikter mellan samer och bönder. Själv vill han att sitt eget förslag skall bli norsk lag. Dessutom menar Torgeir Trældal att det skall vara fritt för bönder att skjuta renar om de ser någon. Läs mer om saken på Stortingets egen hemsida härhttp://i.ixnp.com/images/v6.18/t.gif eller i Norges största kvällstidning VGhttp://i.ixnp.com/images/v6.18/t.gif!

Frågan är om man löser rasism och konflikter genom att ta bort egendom? Är det inte ytterst fråga om hållningar och tankesätt?

0 kommentarer: