Är jojk satans musik?

Jojk är samernas traditionella musikform. Länge ansågs jojk av kyrkan som satans musik och förknippades med djävulsdyrkan.

I flera skolor i det nordligaste länet i Norge, Finnmark, var jojk förbjuden i skolor fram till 1970-talet. Så sent som under 2005 kom ett förslag till lokal ordningsstadga att jojk skulle vara förbjuden på allmän plats och att ansökan hos polisen skulle vara nödvändig för att jojka utomhus. År 2007 infördes förbud mot jojk i en av de största församlingarna i Finnmark av kyrkorådet i Kautokeino,.

Nu pågår en ny het debatt i Nordnorge igen om jojken. Den lokala prästen, Bjarne Gustav i Kautokeino har till nordnorska tidningar och radio uttalat att jojk är opassande i kyrkan eller i religiösa sammanhang. Prästen Bjarne Gustav har dock i massmedia fått en motståndare i sockenprästen Kjell Skog som menar att Bjarne Gustav har glömt det fjärde budet i Tio Guds Bud ”Hedra din fader och moder” och säger ”Man gjør vold i mot sin egen kultur og man glemmer det fjerde bud om vår forpliktelse overfor våre forfedre og mødre, og det å ta denne arven på alvor, så jeg syns absolutt at man skal tenke seg litt om før man vender tommelen ned for dette. Og se at det var historisk betinget og den historiske betingelsen er endelig forandret.”

Läs mer här och här

Källa: NRK

0 kommentarer: