Bok om samer och rasism nominerad till prestigefyllt litteraturpris


Författaren Maja Hagerman är en av de nominerade till Augustpriset, med sin bok om rasbiologen Herman Lundborg och Rasbiologiskt institut.

BokenKäraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta” är berättelsen om det rasbiologiska institutets märkliga grundare i Uppsala och hans betydelse för rasismen mot samerna. Under många år arbetar han fanatiskt med att mäta skallar och dela in människor i olika raser. Sedan gör han något helt oväntat. Han får barn och gifter sig med en kvinna av en börd som han själv definierat som rasmässigt undermålig. Det är gåtan?

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Tre jurygrupper nominerar sex titlar i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Bland de 18 nominerade böckerna kommer tre elektorsförsamlingar med sammanlagt 63 personer att rösta fram en vinnare i vardera kategorin. Prisutdelningen sker vid Augustgalan måndagen den 23 november i Stockholms konserthus. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen.
Källa
Augustpriset (www Augustpriset.se) (http://www.augustpriset.se/2015-ars-nominerade-titlar)

0 kommentarer: