Redaktörer och journalister skakade över hat mot samer


"När media tar upp en samisk problemställning strömmar det negativa kommentarer i form av hot, nedsättande ordbruk, rasism och censur.
Vi märker att så snart vi skriver om invandrare,kriminella och samer så måste vi vara extra varsamma på våra nätdebatter. Tempraturen blir fort hög och går i oönskade vändningar” säger Chefsredaktören för internettidningen iTromsö, Jörn-Christian Skoglund, till forskning.no.

Chefsredaktören i tidningen Nordland, Jan Eirik Hanssen säger till forskning.no ”Jag är överraskad över intensiteten i hatet och det jag vill beskriva inläggen som rasistiska inslag och måste censureras.

Chefsredaktören i tidningen Nordland, Jan Eirik Hanssen, gick nyligen ut i NRK och uttalade att hatet mot samer nu har nått en alamerande nivå.

Chefsredaktörernas inställning får stöd av forskaren Kertil Hansen vid Tromsö universitet. Hansen har ovbserverat att samiska problemställningar som tas upp i media ofta får en nedsättande och aggressivt svar eller kommentarer av läsare enligt forskning.no

Jessica Rosengren kommer från i Jokkmokk. Flyttade till Stockholm som 16-åring och hamnade i Luleå som journalist. På sin blogg kommenterar hon sitt journalistarbete ”så fort man skriver om sådant som berör samer, och som bränner lite, så blir jag anklagad…

Det är viktigt att slå vakt om journalisternas frihet att rapportera om allt. Frågan är om samehatet gör att journalister drar sig för att rapportera om samefrågor?

Läs mer här ny forskningsrapport om diskriminering mot samer:


Källa: Forskning.no

0 kommentarer: