Kommunanställd fick sparken efter nedvärderande ord om same


Gunnar Jensen, som var anställd vid ett kommunbibliotek i Kvänangen, Nordnorge, skrev följande på Facebook till en samisk anställd vid kommunen.

”Hvordan føles overgangen fra begrepet "fjellfinn" til en intergret norsk beboer? Skolegang og infiltrering i norsk bosetning er ikke nok for å bli så politisk førende som dere ønsker. Dere håper på en samisk dominans i Nord Norge, men dette tar veldig lang tid.”

Den kvinnlige same som mottog meddelandet på facebook kände sig djupt kränkt och vände sig till en chef vid kommunen. Kommunchefen gav Gunnar Jensen två alternativ: Be om ursäkt eller lämna ditt jobb. Jensen valde det senare.

Språkforsker og professor Tove Bull säger i Norges Forskningsråds artikel om ”Negrer, fjellfinn og etniske bastarder” om ordet ”Fjellfinns” negativitet och språkliga användning:
- ”Alle språklige valg er identitetsvalg. Det ligger et oppgjør med undertrykkelse i dette valget: ”Du latterliggjør og undertrykker meg, men jeg velger å snakke slik. Dette er meg.”
- ”Det er slik man kan si: ” Jeg aksepterer ikke at dette er et uttrykk for maktesløshet. Jeg aksepterer ikke din definisjonsmakt.”

Läs mer om artikeln ” Neger, fjellfinn og etniske bastarder” vid Norges Forskningsråd.
Läs mer om hela saken i tidningen Nordlys.

Bilden föreställer Kvänangens kommunvapen
 

Källa: Nordlys




0 kommentarer: